2017

Maandag 13 februari  2017
Lezing ‘Onderhoud en vermeerderen van vaste planten, hebben ze wel het eeuwige leven?’

Hans Kramer van kwekerij ‘De Hessenhof’ praat ons bij:
‘Onder de term “vaste planten” gaat een hele wereld aan planten schuil. Natuurlijk zijn het allemaal overblijvende planten of “doorlevende” planten zoals onze zuiderburen zeggen. Maar hoelang leven ze door ? Een Verbascum of een Monarda gaat maar een paar jaar mee, terwijl een Pioen of een Helleborus vaak tientallen jaren op dezelfde plek kan blijven staan. Wat kunnen we doen om de planten in goede conditie te houden zodat ze jaar in jaar uit rijk zullen bloeien. Hoe kunnen we de bloei rekken of uitstellen. Hoe krijgen we planten een tweede keer in bloei en wat kunnen we voor voorzorgsmaatregelen nemen dat de planten niet omvallen of ten onder gaan aan meeldauw. Hoe maskeren we gaten van voorjaarsbloeiers die vroeg afsterven. Al dit soort onderwerpen worden behandeld.

Na de pauze gaan we kijken hoe we onze favoriete planten kunnen vermeerderen. De drie methodes, zaaien, stekken en scheuren komen uitvoerig aan bod met hun voor- en nadelen. Waarom kunnen sommige planten beter gestekt worden en andere juist gezaaid. Hoe winnen we zaad, hoe bewaren we het en wat is de beste tijd om te zaaien. En is stekken wel zo moeilijk als het lijkt?’

Hans Kramer brengt planten mee voor de verkoop.

Helleborus x ‘Leiblauw’

Op deze avond zijn ook andere belangstellenden welkom.
Zij betalen € 3,50 inclusief een kopje koffie of thee.

 

 

 

 

Maandag 13 maart 2017

Doe-avond  Bloemschikken

tulip-tulips-sharpness-game-flower-65609

Tulipa – tulp

We gaan een voorjaarsstuk maken bij ‘Kamille bloemen’ onder leiding van Resi van Gool. Resi zorgt voor de bloemen, een schaal en overige materialen.
Geef bij aanmelden op of je een ronde, vierkante of langwerpige schaal wilt gebruiken.

De kosten zijn €15,-. Koffie en wat lekkers inbegrepen.

Wel graag even aanmelden bij Lucia Eland vóór 27 februari.
secretaris@tuinclubgeertruidenberg.nl of 06-41572291

Inloop vanaf 19:30 uur.

Locatie: Baileybrugweg 3e, 4941 TB Raamsdonksveer (vlakbij Keizersveer)

Maandag 24 april
Algemene Ledenvergadering

De jaarlijkse ledenvergadering is dé gelegenheid om je stem te laten horen, het is een avond voor alle leden. Stel je vragen, geef je mening, spui je ideeën. Het bestuur is blij met – opbouwende – kritiek!

Na het officiële gedeelte de stekken/plantenverkoop. Heb je zaailingen over, binnen de club vinden ze beslist een goede bestemming. Ook planten of bollen en knollen zijn van harte welkom.

De zaailingen, stekken en of plantjes worden voor 50 ct verkocht en de opbrengst is voor de clubkas.

Via de mail ontvang je de uitnodiging, de ledenlijst (alleen voor intern gebruik), de notulen en het financiële verslag van 2016. 

img_2628

Cobaea scandens – klokwinde

 

Vrijdag 19 mei
Eenjarigen aankoop

Deze keer gaan we naar Joyce Oomen van Blooming Business.

Wij kennen haar van de lezing die ze bij ons gegeven heeft in 2015 over de wondere wereld van wisselbeplanting en van haar ‘open tuinen’ met verrassende eenjarigen.
Een buitenkans om de gaten in je border aan te vullen met aparte, eigentijdse planten.

Gezamenlijk vertrek vanaf de Markt om 18:30 uur.

Zinnia

Voor wie op eigen gelegenheid rijdt:
Adres: Joyce Oomen
Overaseweg 41
4836 BA Breda

 

 

 

 

 

Juni Let op, twee activiteiten deze maand!

Maandag 12 juni
Avondtuinbezoek Peter Verschure, Dongen

Genieten van het leven in je tuin en de natuur zo dicht mogelijk naar je toe halen, daar gaat het om bij deze natuurliefhebber.
De bijzondere tuin van Peter Verschure in Dongen is een paradijs voor allerlei dieren, vooral vogels. Achter de fraaie siertuin ligt een groot parkachtig landschap met boomhutten, vijvers, eigen kunst en originele vogelkasten. Als je meer vogels naar je tuin wilt lokken, kun je in deze tuin inspiratie opdoen.

Mensennest

Vertrek vanaf de Markt: 18:45 uur.
We zijn welkom om 19:00 uur.
Wil je op eigen gelegenheid, het adres is:
Groenstraat 11a
5102 PA Dongen

 

 

 

Donderdag 22 juni

Dagje uit naar Appeltern

Het jaarlijks dagje uit voert ons deze keer naar Appeltern.
‘De Tuinen van Appeltern is hét tuininspiratiepark van Nederland.
Niet alleen bieden wij u interessante informatie over tuinieren, tuinaanleg en tuintrends, wij bieden u ook een gezellig dagje uit.

Ons park is ongeveer 22 hectare groot en wij hebben inmiddels meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen. De meeste hebben wij zelf bedacht maar er zijn ook veel tuinen van bekende tuinarchitecten en/of landschapsarchitecten. De Tuinen van Appeltern verandert elke dag. Steeds worden weer nieuwe tuinen aangelegd en worden nieuwe producten en planten toegepast.’

Neem je eigen lunchpakket met drinken mee.

Achillea terracotta – duizendblad

De club zorgt ‘s ochtends voor koffie mét –
en een drankje op het eind van de middag.
De kosten bedragen €15,- en
voor introducés €25,-.
Aanmelden vóór 5 juni bij Lucia Eland.
secretaris@tuinclubgeertruidenberg.nl of 06-41572291

Vertrek om 9:00 uur vanaf de Markt.
Adres: Walstraat 2a
6629 AD Appeltern

 

Donderdag 6 juli
Avondtuinbezoek IVN Natuurtuin Oranjepolder

We gaan op de fiets naar de Oranjepolder, een kijkje nemen in de IVN Natuurtuin. In 1995 is de eerste spade de grond in gegaan. Na diverse uitbreidingen is het uitgegroeid tot een gevarieerde tuin van een hectare groot met twee poelen, een hoogstamboomgaard, insectenwand, torenvalkkast, inheemse bomen, struiken en planten en nog veel meer.

Helma – IVN natuurgids – houdt een korte inleiding, daarna kun je heerlijk ronddwalen op deze bijzondere plek en tot slot luisteren naar kwakende kikkers op het terras van ‘ons onderkomen’.

Cirsium vulgare – speerdistel

We vertrekken om 19:00 uur vanaf de Markt, op de fiets.

Wil je op eigen gelegenheid, het adres is:
IVN Natuurtuin Oranjepolder
Domeinweg 9
4908 BK Oosterhout

 

 

Donderdag 17 augustus
Avondtuinbezoek ‘Ons Buiten‘

‘Ons Buiten’

Een parkachtige tuin met bijzondere bomen, een grote landschappelijke vijver én heel bijzonder – een heidetuin in volle bloei. Landelijk gelegen, achter een typische Brabantse boerderij ligt een bijzondere tuin. Sinds 1997 hebben Toon en Nellie van den Hout een hectare weiland omgetoverd tot een prachtige informele landschapstuin. Dichtbij het huis ligt de kruidentuin en daarnaast een meer dan royale kippenren en kas.
De rotstuin is vooral in de voorzomer een plaatje. En dan natuurlijk de grote vijver. Als je de tuin inloopt valt die direct in het oog. Omgeven door bos lopen vijver, moeras en gazon mooi in elkaar over. Het vlonderterras aan de vijver bereik je via een wandeling over het slingerende pad tussen de bomen. En overal in de tuin vind je een mooie mix van natuurlijke planten, bijzondere bomen en ook uitbundige bloemen. De bloeiende borders lokken je verder de tuin in en dan een beetje verscholen achter het wilgenlaantje ligt als een grote verassing een heidetuin. Compleet met vennen, berken en dennen waan je je hier bijna in de natuur van de Loonse en Drunense Duinen. Vanuit het prieeltje in de heidetuin geniet je van het mooie uitzicht over de bloeiende heide, de rust en de natuur.

Gezamenlijk vertrek vanaf de Markt: 18:30 uur.
We zijn welkom om 19:00 uur.Voor wie op eigen gelegenheid rijdt:
Adres: Toon en Nellie van den Hout
Kraanven 10
5175 PE Loon op Zand.

Maandag 25 september
Lezing ‘25 jaar tuinervaring’

Nel Wens is al vele jaren een fanatiek tuinierster en verzamelaar van aparte planten. Haar kennis en enthousiasme wil ze vanavond graag met ons delen.
Vóór de pauze vertelt ze over haar ervaringen met tuinieren; na de pauze laat ze ons foto’s van bijzondere planten zien.

Allium – sierui

Op deze avond zijn ook andere belangstellenden welkom.
Zij betalen € 3,50 inclusief een kopje koffie of thee.

 

 

 

 

Maandag 23 oktober
Lezing ‘Beestjes in huis en tuin‘

‘De fotopresentatie van vanavond toont veel insecten die in huis of in de tuin voorkomen, maar tevens wat andere geleedpotigen, zoals spinnen, mijten en teken. Ook de pissebed en duizendpoot ontbreken niet. De serie is zeer wisselend qua onderwerpen, laat ook veel tuinplaatjes zien. Insecten die in de presentatie voorkomen zijn ondermeer sprinkhanen, vlinders, vliegen, bijen, wespen, wantsen, cicaden, snuitkevers, stofluizen, bladluizen, museumkevers, motmugjes en nog veel meer. De vier laatst genoemde categorieën zijn klein (1 – 3 mm) en dat betreft dus supermacro-opnames. Kleine beestjes hebben soms een verrassend uiterlijk en dat wordt in details getoond. In deze serie vormen de insecten de hoofdmoot: ongeveer 75%.
Ook fotografie-aspecten kunnen aan de orde komen wanneer daar vragen over zijn tijdens de presentatie.’

Daucus carota – wilde peen, met pyjamaschildwants

Albert de Wilde is een gepassioneerd insectenfotograaf, hij staat borg voor kwalitatief uitstekende foto’s met veel details, die op groot formaat geprojecteerd worden.

Op deze avond zijn ook andere belangstellenden welkom.
Zij betalen € 3,50 inclusief een kopje koffie of thee.

 

 

Maandag 27 november
Lezing ‘Vlechtheggen

Crataegus monogyna – eenstijlige meidoorn

Marius Grutters vertelt aan de hand van een presentatie met veel beelden over het heggenvlechten en vlechtheggen in Nederland en West Europa.

Het heggenvlechten was bijna uit Nederland verdwenen. Het is een eeuwenoud ambacht dat primair werd uitgevoerd om heggen rond weilanden veedicht te maken. Het ambacht van heggenvlechter is waarschijnlijk al duizenden jaren oud. Een heggenvlechter gebruikt een speciale techniek om doornheggen ondoordringbaar te maken. Er werd gevlochten met de stammen van levende struiken, meestal doornstruiken. Deze stammen werden bijna geheel doorgehakt en tussen de overige stammen gevlochten zodat er een stekelig en ondoordringbaar vlechtwerk ontstond.

Marius heeft door middel van interviews met oude boeren en veldonderzoek dit oude ambacht in de Maasheggen en ook in andere delen van Nederland weer nieuw leven ingeblazen. Vanaf 2006 geeft hij vlechtinstructie tijdens cursussen, workshops en oefendagen voor het NK. Om de toepassing van het ambacht te bevorderen wordt jaarlijks het NK Maasheggenvlechten gehouden. Hij werd in 2010 samen met zijn broers Nederlands Kampioen Maasheggenvlechten.

Ook de flora en fauna hebben profijt van het herstel van heggen en het heggenvlechten. Vogels bouwen een veilig nest in het dichte struikgewas en voeden zich en hun jongen met insecten, bessen en vruchten die in overvloed aanwezig zijn in de heggen.

Op deze avond zijn ook andere belangstellenden welkom.
Zij betalen € 3,50 inclusief een kopje koffie of thee.

Maandag 18 december
Lezing ‘Op reis door China’

Odie neemt ons aan de hand van foto’s mee naar China, waar ze drie jaar geleden een prachtige reis heeft gemaakt. China heeft een enorme rijkdom aan planten en bloemen, veel van onze tuinplanten komen er oorspronkelijk vandaan, zoals de pioenroos – het nationale symbool van China – en nog steeds worden er nieuwe soorten ontdekt.

Paeonia – pioenroos ‘Armani’

Op deze avond zijn ook andere belangstellenden welkom.
Zij betalen € 3,50 inclusief een kopje koffie of thee.