2019

Maandag 14 januari

Nieuwjaarsreceptie

30 jaar Tuinvrienden,

Waar blijft de tijd! Geen echt kroonjaar maar wel weer een mijlpaal.
En vele van onze tuinvrienden hebben alles meegemaakt, weten we het allemaal nog?
Vast niet alles, maar dat we al die jaren hebben genoten van interessante lezingen,
gezellige dagjes uit, van elkaars tuinen, de gezellige nieuwjaarsbijeenkomsten, de tuinreizen, de doe-avonden, de plantenverkoop , kwekerijbezoeken en zeker ook de contacten.
En daar gaan we gezellig mee door.
De oprichters van de tuinvrienden hebben dit gezaaid, wij hebben het zaaigoed verzorgd en tot wasdom gebracht!
We kunnen trots zijn op deze club, trots op iedereen die zich er voor inzet, trots op alles wat we met elkaar beleefd hebben en nog gaan beleven!
En trots op een club die financieel gezond is, geen subsidie nodig heeft, geen problemen heeft ( zoals we merken op de ALV die met moeite een kwartiertje duurt!)
Het voorwoord wordt wel steeds moeilijker, wat moet ik benoemen, val ik niet in herhaling? Tja dat is dan het enige probleempje…..
De omslag van deze kalender toont van al die jaren wat er op de voorkant prijkte,
en dat werd steeds kleurrijker.
Ik wens iedereen een gezellig en groen tuinvriendenjaar, voor de 30ste keer!

Lieve groet, Ursula

Maandag 18 februari

Lezing ‘Ouder worden en tuinieren’

foto ‘De Dijkgaerd’

Deze lezing wordt verzorgd door Joke Vos van ‘De Dijkgaerd’ uit Kaatsheuvel.     Enkele jaren geleden hebben wij als tuinclub haar mooie tuin al eens bezocht.

Door de jaren heen is deze tuin uitgegroeid tot een respectabele afmeting van ca. 5000 m2. En afgelopen najaar is er opnieuw een flink stuk aan toegevoegd. In de Dijkgaerd zijn diverse intieme tuinkamers op kleur, die worden afgewisseld met ruime gazons. Een romantische rozentuin met prieel, een bijzondere groene tuin, een grote vijver en een fraaie moestuin.

Joke tuiniert al jaren – samen met haar man- en zij kan ons vast veel tips geven om ook bij het ouder, strammer en stijver worden, plezier in tuinieren te houden.

Maandag 18 maart

Lezing Wilde planten in de tuin’

foto: Vis à Vis Ontwerpers

Allemaal genieten we van de wilde planten in bermen en natuurgebieden. Zodra diezelfde planten echter spontaan opschieten in onze eigen tuin noemen we het vaak onkruid.    Daar willen we ze dan niet.

Toch zijn wilde planten in onze tuin de moeite waard en vaak is het zelfs belangrijk om ze juist wel te laten groeien. Veel wilde planten zijn namelijk van levensbelang voor de voortplanting en voedselvoorziening van vlinders en bijen.

Op deze avond hoort u waarom het goed is wilde planten in uw tuin te hebben. Ook vertelt Margo onder andere welke planten hier geschikt voor zijn en hoe u ze prima kunt combineren met uitheemse planten, zodat u tot een mooie diverse tuin komt voor uzelf én voor insecten, vogels en andere dieren.

Maandag 29 april

Algemene Ledenvergadering

Allium cernuum

De jaarlijkse ledenvergadering is dé gelegenheid om je stem te laten horen, het is een avond voor alle leden. Geef je mening, stel vragen, kom met ideeën. Geef kritiek, doe suggesties.

Na het officiële gedeelte is er de bekende stekken- en plantenverkoop. Heb je zaailingen over, binnen de club vinden ze beslist een goede bestemming. Ook planten of bollen en knollen zijn van harte welkom.De zaailingen, stekken en of plantjes worden voor 50 ct verkocht en de opbrengst is voor de clubkas.

Woensdag 1 mei

Eenjarigenkwekerij ‘Verdaasdonk’

Eenjarigenaankoop bij kwekerij Verdaasdonk, Schuivenoordseweg 13,

4844 PE Terheijden. Vertrek vanaf Schonckplein 18:45 uur.

(Aanmelden niet nodig.)

foto’s website kwekerij Verdaasdonk

Donderdag 16 mei

Dagje uit ‘Gardenista Ophemert’

Met trots presenteert KMTP/Groei & Bloei het nieuwe jaarlijkse buitenevent Gardenista! Van 15 tot en met 19 mei 2019 wordt het landgoed Ophemert de plek waar je alles kunt vinden omtrent groen en groenbeleving.

‘Onze permanente missie is het groener maken van Nederland’

Gardenista is een tuinbeurs. Een tuinevenement. Maar tegelijk ook veel meer dan dat. Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en gastronomie. Naast groenexperts, heerlijke gastronomie – onder andere uit de eigen moestuin – bloemschikkunst en amusement, is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag.

Zondag 23 juni

Onze tuinvriendenvereniging ‘In den Hollandschen Tuin’ in Geertruidenberg viert dit jaar zijn 30 jarig jubileum.

Maar liefst 11 tuinvrienden hebben hun tuin extra aandacht gegeven. Kom struinen en beleef de stimulans van onze vereniging in geuren en kleuren!

Made:

 • Vijver- en moestuin*        Drimmelenseweg 27
 • Natuurlijke insectentuin*   Voorstraat 35

Raamsdonksveer:

 • Beeldige tuin*                Aakschipper 24
 • Varen- en mossentuin   Diepenbrockstraat 15

Raamsdonk:

 • Wilde tuin*                       Molenstraat 46
 • Cottagetuin                      Lageweg 3
 • Boerentuin van NU           Lageweg 5
 • Leeftijdsvriendelijke tuin*  Kuiperspolderke 40
 • Mijn tuin*                         Kuiperspolderke 36

Geertruidenberg:

 • Klein maar fijn*                   Simon Buysstraat 20
 • Theeproeverij in de oase    Schuttersveld 14

  *deze tuinen zijn rolstoelvriendelijk

Donderdag 18 juli 

Avondtuinbezoek ‘De Tuynkamer’

P6175965
‘De Tuynkamer’
110814-diversen-019
Rosa ‘Marselisborg’

Deze tuin is door de jaren heen van een boerderijtuin uitgegroeid naar een echte liefhebberstuin van 2700 m2 die cottage-achtig aandoet.

De Tuynkamer heeft naast een lange bordertuin ook diverse tuinkamers met elk een andere sfeer.

Donderdag 15 augustus

Avondtuinbezoek ‘Groenhoven’

Collage Groenhoven

Verscholen achter een haag en leilinden ligt het huis uit de dertiger jaren. De pas nieuw aangelegde oprit en tuin naast het huis geeft al een voorproefje van wat er achter, als je door de tuinpoort gaat, te zien zal zijn. Hoge bomen omlijsten de tuin, aangelegd langs strakke lijnen en met mooie materialen.

Het pièce de résistance in deze tuin is zonder twijfel het rietgedekte tuinhuis. Omringd door bloeiende lavendel en in de schaduw van een flinke Catalpa staat het midden in de tuin te pronken. Als je verder de tuin inloopt ontdek je overal stille zitplekjes, geurende bloemen en mooie borders.

De eigenaren hebben ervoor gekozen hun tuin te laten ontwerpen, maar ze onderhouden de tuin zelf – met veel liefde en plezier. En ze nodigen ons uit hiervan mee te genieten.

Maandag 23 september

Lezing ‘Klimplanten, oftewel verticaal tuinieren’.

Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet'
Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’, foto: kwekerij Esveld

Cor van Gelderen vertelt ons over verticaal tuinieren.                                                                                

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een slingerplant en een klimplant? Waarom gaat mijn Clematis dood? Zijn er ook kamperfoelies zonder luizen? Waarom bloeit mijn blauwe regen niet, windt hij de verkeerde kant om? Zijn er rozen zonder gif goed te houden? Wat is de beste wintergroene klimplant? Zijn er klimplanten voor een plekje in de schaduw?

Het zijn maar een aantal van de vragen die me op de kwekerij regelmatig worden gesteld. In de lezing probeer ik natuurlijk deze vragen te beantwoorden. Maar bovendien laat ik veel soorten klim- en slingerplanten zien die niet zo bekend zijn. Soorten met lekkere vruchten, mooi herfstblad of bijzondere bloemen. Soms ook alleen maar leuk voor de geoefende tuinier, die het mini bloemetje van de Vincetoxicum weet te waarderen…

Maar natuurlijk gaat het vooral om al die prachtige planten die zich met wat hulp van een klimsteun een weg naar de zon zoeken, om daar in alle glorie te groeien en te bloeien. En ik heb een extra spotlichtje gezet op de kamperfoelie en de klimhortensia, want PlantenTuin Esveld herbergt de Nederlandse Planten Collectie klimmende Lonicera en Hydrangea. Deze verzamelingen vindt u in de collectietuin bij de kwekerij in Boskoop.

Maandag 28 oktober

Lezing ‘Herfst – het vergeten seizoen’

Hans Kramer van De Hessenhof bespreekt op zijn eigen bevlogen wijze het volgende thema:

‘Herfst, het vergeten seizoen; gaan we nog wat doen in de tuin?’

“Nog niet zo lang geleden was het de normaalste zaak om in de herfst je tuin in te planten. Een oude tuinmansspreuk luidt: ‘wat je in de lente plant kán groeien, maar wat je in de herfst plant móet groeien’. Deze goede gewoonte raakt helaas steeds meer in onbruik. Heel jammer, want je mist niet alleen het meest ideale plantseizoen, maar ook de planten die in het najaar bloeien. Wij kopen immers voor het overgrote deel planten als ze in bloei staan. Op de kwekerijen worden elke herfst minder planten verkocht, de tuincentra doen ze in de uitverkoop om plaats te maken voor de kerstballen. We zien dit in de tuinen terug; tot in de zomer is er nog voldoende kleur, maar vanaf augustus wordt het snel minder. Juist zo’n knallende eindfinale van herfstplanten, met warme kleuren van oranje, brons en rood blijft lang in onze herinnering, zodat we er ’s winters nog een beetje op kunnen teren. Bij deze lezing gaan we een keur aan mooie kleurige herfstbloeiers bekijken en hopen de mensen enthousiast te maken om in dit jaargetijde nog wat aan hun tuin te doen.”

Maandag 18 november                                                                                                                                                                                     Lezing ‘Geurende planten en bloemen’                                                                                                   Dirk Chevalier vertelt alles over geurende planten en bloemen.

foto: Max

                                                                                                                                      Naast rozen zijn er vele andere planten met geurende bloemen. Aromatische of pittige, fruitige of prikkelende, zachte of sterk geurende. Bovendien is er nog een hele reeks waarvan de bladeren voor een geurprikkel zorgen.  

Maandag 16 december

Doe-avond  Bloemschikken