2018

maandag 15 januari

Nieuwjaarsreceptie

Met een drankje, de befaamde kaasstengels, foto’s van het afgelopen jaar en de activiteitenkalender met boeiende lezingen, een doe-avond en volop gezellige uitjes.
En natuurlijk weer een spannende quiz.

65 Stapstenen

oranjetipje op muurbloem

De tuinvriendenclub floreert! Daar gaat het dus goed mee. Deze zin geeft dus aan dat er ergens anders iets niet goed gaat, dat klopt!
Helaas gaat het niet goed met onze wilde dieren! Met name de insecten! 75% is verdwenen, kan niet meer leven in onze omgeving. Ze zijn inderdaad niet zo aaibaar als een olifant of tijger die we dáár in stand willen houden, maar voor ons heel erg belangrijk.
Ze bestuiven onze gewassen, ook in de tuin. Zijn voer voor andere dieren enz. We planten wel nectarplanten aan voor vlinders, maar willen geen vraat van de rups!
Het een staat niet los van het ander.
Onze merels verdwenen door een virus, de groenlingen legden het loodje door een parasiet, omdat we ze niet meer horen valt het op.
Insecten verdwijnen bijna geruisloos, maar in die microwereld is het net zo’n grote ramp.
Wat kunnen we doen? In Nederland is alles, op de natuurgebieden na, aangeharkt en er is weinig diversiteit aan planten. Onze tuinen bieden gelukkig nog soelaas.
Zo had ik dit jaar een oranjetip, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, citroenvlinder, zandoogjes, witjes, blauwtjes, atalanta en de kolibrievlinder in de tuin. Wat een genot! Verder scharrelden drie egels door de tuin, ze komen de kattenbrokjes opeten en gooien de drinkbak omver als deze leeg is. De groep huismussen en de tortels doen zich tegoed aan het kippenvoer en kikkers en padden genoten weer van de vijver. Ze komen elk jaar terug of blijven het hele jaar omdat er voedsel is en nestgelegenheid. En er zijn plekken waar ze al dan niet kunnen overwinteren.
Gelukkig kunnen wij zo een steentje bijdragen. Ik pleit vaak voor de natuur omdat we niet zonder kunnen, voor het behoud van alles wat groeit en bloeit.

 

We hebben 65 leden, dus 65 plekken waar van alles kan leven, 65 stapstenen tussen asfalt, beton, steen en glas en ongelofelijk veel saai gras.
Ons motto, laat de bloemetjes bloeien…..en de bijtjes zoemenFijn tuinjaar, Ursula

 

Maandag 19 februari

Lezing ‘Bloembollen’

Deze lezing wordt verzorgd door de bekende bloembollen- en plantenfirma Van Tubergen. De inhoud van de lezing hangt een klein beetje af van welke bollen en planten er op dat moment in voorraad zijn. Het zal gaan over zomerbloeiende bolgewassen, winterharde tuinorchideeën, bollen uit de Arumfamilie zoals Arisaema, Amorphophallus etc. en bijzondere vaste planten. 

Van Tubergen brengt bollen en planten mee voor de verkoop.

De firma C.G. van Tubergen werd in 1868 opgericht door de gebroeders Cornelis en Marinus van Tubergen, oorspronkelijk uit de tabakshandel in Amsterdam afkomstig. Zij kochten samen met hun vader de hofstede ‘Zwanenburg’, temidden van de                    weilanden gelegen aan de Leidse trekvaart buiten Haarlem. Hier begonnen zij een bloembollen- en zaadhandel. Gesteund vanaf 1882 en 1890 door resp. hun neven J.M.C. Hoog en Th.M. Hoog breidden zij hun zaken uit en gingen zij zich meer en meer op het verhandelen en kweken van bijzondere planten- en bolgewassen toeleggen, waarvoor in Nederland, maar vooral ook in Engeland en Amerika grote belangstelling bestond. 

Met eigen kwekerijen in Haarlem, Heemstede en Hillegom had Van Tubergen ongetwijfeld het allergrootste assortiment bijzondere bol- en knolgewassen en vaste planten. Na een aantal veranderingen is Van Tubergen nu al 7 jaar aan de Leidsevaart te Heemstede gevestigd en een begrip voor kwaliteits bloembollen en planten.

 

 

Maandag 19 maart  

Lezing ‘Biesboschbloemen’

Nationaal Park de Biesbosch staat vandaag de dag alom bekend om zijn prachtige natuur.
Het bekendste zijn de dieren, bijvoorbeeld Bever, Zeearend, Visarend of Blauwborst. Minder bekend, maar van een minstens even grote schoonheid is de flora. En dat zijn niet alleen wilgen, biezen en riet. Met ruim 850 waargenomen soorten behoort de Biesbosch tot de beste gebieden van Nederland.

Theo Muusse, Boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer, vertelt deze keer over de grote variatie in wilde bloemen. Naast bekende soorten als Kattenstaart en Mattenbies komen ook minder bekende langs zoals Knolsteenbreek, Rode Bremraap en Bijenorchis.
Exclusieve soorten zijn er ook te vinden: in de Biesbosch staan maar liefst 6 soorten die nergens anders in Nederland te vinden zijn.
Weet u ze?

 

Maandag 23 april

Algemene Ledenvergadering

De jaarlijkse ledenvergadering is dé gelegenheid om je stem te laten horen, het is een avond voor alle leden. Stel je vragen, geef je mening, spui je ideeën. Geef – opbouwende – kritiek, doe suggesties.

Na het officiële gedeelte is er de bekende stekken- en plantenverkoop. Heb je zaailingen over, binnen de club vinden ze beslist een goede bestemming. Ook planten of bollen en knollen zijn van harte welkom. De zaailingen, stekken en of plantjes worden voor 50 ct verkocht en de opbrengst is voor de clubkas.

Via de mail ontvang je de uitnodiging, de ledenlijst (alleen voor intern gebruik), de notulen en het financiële verslag van 2017.

 

Zaterdag 28 april

Eenjarigenaankoop

Bezoek aan eenjarigenkwekerij ‘Het Karretje” aan het Groentepad 9, 4921 AX Made.
We krijgen een rondleiding en koffie met wat lekkers.
Vertrek vanaf het Schonckplein om 9:45 uur.

Aanmelden vóór 14 april bij Lucia Eland.                       secretaris@tuinclubgeertruidenberg.nl

Donderdag 31 mei

Avondwandeling Koningspark

Onder leiding van Piet Hanemaaijer (vrijwilliger bij het Koningspark en IVN-natuurgids) maken we een rondgang door het park.

Het voorjaar komt nu goed op gang. Allerlei bloemen, zoals gele lis en blauwe lupine trekken de aandacht. Koekoeksbloemen worden nu bezocht door koolwitjes. In het deel met stinzenplanten zullen diverse bol/knolgewassen bloeien.

Ook de bomen laten zich bekijken. De witte paardenkastanje zouden we wel de boom van de maand mei kunnen noemen. Ze tonen hun mooie en interessante bloemen. De tulpenboom, een parel van het park, bloeit misschien al. Alleen de trompetboom is nog niet uitgelopen, maar die bloeit ook pas in juni.

Wat betreft de vogels: de kauwen houden zich nu rustig, ze hebben elders hun broedplaatsen. Maar meerkoeten en waterhoentjes zijn waarschijnlijk in de vijver te zien.

Tijdens deze wandeling zal ook de inrichting van het park, met z’n speel en sport-voorzieningen worden bekeken en worden toegelicht.

Start om 19:00 uur bij de ingang van het park aan de zuidkant (op het grote parkeerterrein bij de sportvelden).

Donderdag 7 juni

Avondtuinbezoek ‘Hof ’t Einde’, Loon op Zand

‘Hof ’t Einde’ dankt zijn naam niet alleen aan de locatie, maar zeker ook aan de beleving, volgens veel bezoekers ‘het einde!’ Achter het huis met het rieten dak ligt een enorme tuin, die beetje bij beetje is ontstaan, zonder officieel ontwerp. Er is zoveel moois te zien, een vijver met vlonderpad, natuurlijk ogend met vloeiende lijnen, strakke hagen, grassenborders en bijzondere vaste planten. Een heerlijke wandeltuin van 5000 m2.
We krijgen een rondleiding en een kopje koffie.

Vertrek vanaf Schonckplein 19:00 uur.

Aanmelden vóór 24 mei bij Lucia Eland.  secretaris@tuinclubgeertruidenberg.nl

Let op: niet parkeren op parkeerplaats van naastgelegen kapsalon!

 

 

Donderdag 12 juli

Avondtuinbezoek Ria Glas, Waspik

Midden in Waspik ligt deze onder architectuur aangelegde landschappelijke tuin. De ligging van de tuin naast de kerk en het kerkhof is bijzonder en het bezoeken zeker waard!

We vertrekken om 18:30 uur vanaf de parkeerplaats bij het sportpark in Raamsdonksveer, op de fiets of met de auto.

Aanmelden vóór 28 juni bij Lucia Eland. secretaris@tuinclubgeertruidenberg.nl

 

Maandag 30 juli ???

Avondtuinbezoek Marian Ooyen, Zevenbergen

Op de Achterdijk 55 is aan de kleurrijke voortuin te zien dat hier een echte tuinliefhebber woont. Het dijkhuis is omgeven door borders en plantvakken die vol staan met mooie combinaties van bijzondere planten. Achter het kasje, waar gezaaid en gestekt wordt, is het uitzicht op het landschap prachtig.

De datum en vertrektijd voor dit tuinbezoek zijn nog niet definitief. Wordt bekend in februari of maart. Hou je mail in de gaten!

Vertrek vanaf het Schonckplein.
Kijk voor het adres in de Nieuwsbrief.

Donderdag 16 augustus

Dagje uit naar twee bijzondere kwekerijen

Het dagje uit brengt ons deze keer naar twee prachtige kwekerijen!
’s Ochtends bezoeken we de Boschhoeve in Wolfheze, bekend om z’n zomerbollen als dahlia’s. Het assortiment bestaat uit stoere en makkelijke planten, te zien op de moederplantenbedden, er is een mooie pluktuin, een tuinwinkel en een afdeling met brocante. Een verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen. We krijgen een rondleiding. De lunch wordt verzorgd door de Winterwerkgroep.

Om 13:00 uur vertrekken we naar vaste plantenkwekerij de Hessenhof in Ede van Hans Kramer. Hij heeft in 2017 een lezing bij ons gegeven over vaste planten.
Verscholen achter hoge beukenhagen ligt een lustoord voor de tuinliefhebber.
In de dertig jaar dat de kwekerij nu bestaat is deze uitgegroeid tot een plek waar men van heinde en verre naar toe komt. Het reusachtige sortiment planten heeft een enorme aantrekkingskracht op plantenliefhebbers. Vanuit de ruim zesduizend soorten die op de moederbedden uitgeplant staan, wordt voortdurend vermeerderd en je vindt er altijd meer dan tweeduizend soorten op de verkoopbedden.
De opkweek is op de Hessenhof een bijzonder verhaal. Zij kopen niets in en vermeerderen en kweken honderd procent van hun sortiment zelf op. Dat is uniek te noemen. Befaamd is ook de eigen gemaakte potgrond op basis van bladaarde. Ze zijn best trots op hun mooie plekje op de Veluwe, het is bijna een klein paradijsje geworden. Bezoekers zijn altijd opgetogen over de sfeervolle intieme plek waar je urenlang op ontdekkingstocht kunt gaan.
Tip: bekijk van tevoren de website en de plantenlijst!

Gezamenlijk vertrek per bus vanaf het Schonckplein: 8:30 uur.
Eigen bijdrage leden €15,-. Introducé’s € 25,-
Aanmelden vóór 2 augustus bij Lucia Eland.
secretaris@tuinclubgeertruidenberg.nl

Maandag 17 september

Lezing ‘Over Mien Ruys en de Dutch Wave’

De lezing ‘Mien Ruys en de Dutch Wave’ van Leo den Dulk is gebaseerd op zijn in 2017 verschenen boek ‘Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn’ (verkrijgbaar na afloop) en op zijn publicaties over de Dutch Wave.

Mien Ruys is te beschouwen als de moeder van de moderne Nederlandse
tuinarchitectuur die in de Wederopbouwjaren (1945-1965) groot werd. Zij gaf het voorbeeld met haar ontwerpen voor tuinen en openbaar groen en schreef belangrijke boeken als ‘Het vaste plantenboek’ (1950); zij richtte ‘onzeeigenTUIN’ op, het oudste Nederlandse tuinblad.

Zij vormde een belangrijke inspiratiebron voor de kwekers en ontwerpers die vanaf de jaren ’70 andere wegen insloegen en bekend werden als de ‘Dutch Wave’, de vernieuwers van de tuinkunst.

Het werk van de drie Nederlandse tuinontwerpers Ton ter Linden, Henk Gerritsen en Piet Oudolf en een aantal geestverwanten wordt buiten Nederland zó opmerkelijk gevonden dat het bekend is geworden als de ‘Dutch Wave’. Zij wilden tuinen maken waarin vaste planten, bolgewassen en eenjarigen het hele jaar door de hoofdrol speelden – geen verlengstukken van het huis, geen openluchtkeukens, geen steriele prestigeobjecten, maar tuinen waarin mét en niet tegen de natuur wordt gewerkt. Inmiddels is deze uitgegroeid tot de ‘New Perennial Movement’, waar veel meer mensen bij betrokken zijn geraakt.

Leo den Dulk is tuinhistorisch onderzoeker en publicist. Hij is redacteur en mede-uitgever van onzeeigenTUIN en was enige jaren voorzitter van Tuinhistorisch Genootschap Cascade. Daarnaast publiceert hij regelmatig artikelen in andere Nederlandse, Duitse en Engelse bladen.

Maandag 15 oktober

Lezing ‘Bomen in de kleine tuin’

Bomen zijn belangrijk voor het milieu en voor ons als mensen, daar zal iedereen mee in kunnen stemmen. Ze zorgen voor de broodnodige zuurstof, voor schaduw op hete dagen, voor nestgelegenheid voor vogels en voor voeding voor een heel aantal soorten torretjes, insecten en andere misschien niet zo aantrekkelijke, maar wel heel belangrijke beestjes.

Dus eigenlijk zou iedereen een boom in zijn tuin moeten planten, hoe klein die ook is. En daar gaat het nogal eens fout. Want bomen worden groot, soms te groot voor de kleinere tuin en dan zorgt zo’n boom eigenlijk alleen maar voor overlast.

Henry Kuppen van bureau Terra Nostra vertelt deze avond hoe je de juiste soort boom of grote heester kiest voor je tuin zodat je samen, de boom en jij, gezond oud kunt worden in diezelfde kleine tuin.

Maandag 12 november

Lezing ‘Heesters en vaste planten in de border’

Plantenkenner Cor van Gelderen van de Planten Tuin Esveld is bij onze tuinclub welbekend. Hij heeft enkele jaren geleden al eens een lezing gegeven over de Hydrangea.

Vanavond is het thema ‘Heesters in de border’.
Hoe maak ik mooie combinaties van heesters en vaste planten en ook hoe houd ik ze mooi door op de juiste manier te snoeien en te verzorgen.

Maandag 17 december

Doe-avond Bloemschikken

We gaan een kerststuk maken onder leiding van
Astrid Goedhart van ‘Stridjes’.

Astrid zorgt voor een schaal, bloemen, kerstgroen                                                              en alles wat we verder nodig hebben, behalve…                                                               een tang of schaar.
Breng je eigen snoeischaar of kniptang mee.
Heb je
een lijmtang (met patronen), breng die
dan ook mee.

De kosten bedragen €15,-.
Locatie: de Schattelijn.

Aanmelden bij Lucia Eland, vóór 3 december.